OTHER INFO

Kurus itu segala-galanya?


Mereka yg bergelar manusia mmg tak akan pernah puas. Yang kurus nak gemuk. Yang gemuk nak kurus. Tapi selalunya, yang gemuklah nak kurus. Kalau boleh nak kurus kering xde lemak langsung.


‘ Terlalu kurus’ tu bila angka BMI orang tu terletak bawah 18. Untuk mereka yang julat BMI antara 18-22, jangan nak memandai-mandai kata yang korang tu terlalu kurus ye, sebab terlalu kurus sangat pun sebenarnya tak elok.


Untuk yang gemuk sangat memang dah jelas jelas tentang penyakit yang berisiko dihadapi. Mentaliti orang kita ni, kalau kurus confirm sihat. Tak da penyakit! Sebenarnya TAK, kurus terlampau pon berisiko jugak. Antaranya…


1 - Osteoporosis
Tulang akan terjejas & tak sihat kalau kurus sangat. Diet kurang nutrien, lebih-lebih lagi kalsium, boleh sebabkan tulang jadi rapuh.


2 - Masalah Kesuburan
Ini penting!. Perempuan yang terlalu kurus berisiko untuk masalah haid yang tidak teratur dan sukar untuk hamil. Ada petua orang tua, kalau nak cari isteri cari yang badan ‘sedap sedap’ sebab yang ‘sedap sedap’ tu subur.


3 - Kurang Daya Tahan
Sistem imun tubuh badan yang lemah disebabkan individu tersebut tidak berupaya untuk melawan virus dan antigen. Menyebabkan orang yang terlalu kurus sering dijangkiti penyakit dan lambat pulih.


4 - Lesu
Terlalu kurus maybe menyebabkan mereka nampak lesu, pucat dan selalu sejuk, sebab kurang isipadu otot yang bekerja untuk bakar kalori.


5 - Keguguran rambut
Orang yang terlalu kurus selalu stress dan menyebabkan mereka kekurangan apa yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut, dan hilang keupayaan untuk kawal suhu badan.Masalah rambut gugur ni selalu terjadi kepada penghidap aneroksia.







Nah, kalau dah kurus macam ni, pasang kipas no.3 kat rumah pun boleh melayang.
Kalo pasang aircond xde la mlayang kot. :p
Nak cantik atau nak sakit. Asalkan berat badan masih ideal, senaman 3x seminggu n mkn makann yg bkhasiat mungkin penyakit penyakit bahaya dapat dijauhi.


Tips Kalo Nak Kurus tp Sihat


~masak jgn pakai minyak ( kalo bleh tukarla myk sayur ke, myk jagung ke, myk bunga matahari ke) -- asal jgn pkai myk dagu lerr. hihi..
~elak mnuman karbonat. or just amik ckit jer (kalo bleh xyah ambik lgsung la.. kate nk kurus..)
~elak mkn yg blemak (tp bkn smua mknn blemak 2 xelok tau.. ada gak yg elok)
~makan sayur utk dptkn fiber n vitamin.
~jgn buat minumn tlebih gula (just 1t/s per cwn yerr..) n mnum byk air putih
~elak mkn tlalu byk kekacang (yg bukan sayurla cth: kacang tanah.) bkn ape, kacang ni ade gak lemaknye.
~uruskn n minimal mknn proses cth: sos, mknn segera etc
~mkn buah2 ye..(tp harus diingat bkn smua buah2an baik ye. pilih2 ye)
~mknn ringan (just sikit jela ye n ikut peraturanla kalo nk kurus n sihat)
~mkn ikut keperluan ye bkn kehendak...


Sugar O Gula


Gula adalah kabohidrat ringkas yg terdapat dalam setiap buah dan sayuran.
Kabohaidrat merupakan sos utama untuk tenaga dalam tubuh badan manusia.
Sebelum karbohidrat dalam makanan terbentuk untuk tenaga ia hendaklah dihancurkan dan dipecahkan sebagai gula.


Ada 2 jenis gula:
1. Gula Asli
2. Gula tiruan


Gula adalah:


1. All diffrent forms of cane or beet sugar (sucrose) saperti gula diproses atau gula pasir, pemanis asli, gula tepung, gula perang, sorghum dan gula mentah.


2. Glucose, dexrose, glucose corn syrups atau corn syrups solids.


3. Fructose, laevulose atau gula buah, high fructose corn syrups.


4. Pati jus buah-buahan saperti anggur atau epal juice concentrate


5. Madu.


6. Lactose (milk sugar), whey and milk solids have lactose.


7. Maltose atau malt sugar, maltodextrin.


8. Maple syrup.


Gula tiada lemak, vitamin atau mineral.


Ada mengatakan madu mempunyai vitamin dan mineral tetapi 1 sudu makan madu akan memberikan 1/100 Recommended Dietary Allowances (RDA) bagi protin, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin C kalsium dan zat besi.


Mengapa gula diperlukan dalam makanan.
Kebanyakan orang merasa seronok kemanisan gula untuk membuatkan kesedapan makanan itu:


1. Gula menyebab keperangan bila kek dan bahan lain dibakar/masak.


2. Gula membuatkan kelembapan pada kek.


3. Gula memberikan baked product a tender texture.


4. Gula diperlukan sebagai bahan kerja untuk melarutkan ragi/yeast.


5. Gula membolehkan ragi/yeast bekerja dalam baking bread.


6. Banyak gula dicampurkan dalan makanan sejukbeku as cold can numb the sweet taste buds located on our tongues.


7. Gula sebagai growth of yeast molds dalam jem dan jellies.


8. Gula melindungi buah dalam tin dan buah sejukbeku dari browning and whitering.


Untuk menjaminkam kesihatan yg baik seharusnya gula dikurangkan dalam setiap penggunaan makanan harian kita. Ini dapat menghindari dari penyakit2 yg kronik terutamanya penyakit kencing manis.


gula tiruan - ade kandungan aspartame yg boleh harm our body lebih teruk dari kebaikan fungsinya menggantikan gula..


Pembakaran Kalori


JENIS MAKANAN BIASA ORG MALAYSIA dan KALORI


1. Sepinggan Mi Goreng - 660
2. Sepinggan Nasi Goreng - 630
3. Nasi Lemak Sambal (1 cawan) - 400
4. Semangkuk Mi Sup - 380
5. Sepinggan Nasi Ayam - 300
6. Sekeping Roti Canai Kosong - 190
7. Seketul Cekodok Pisang - 180
8. Sekeping Karipap - 120
9. Sebiji Burger Ayam - 420
10. Sekeping Pizza Keju - 240
11. 2 Scoops Ice Cream - 205
12. 1 slice Cheddar Cheese - 80
13. 1 tin Minuman Ringan - 120
14. Sepotong Tembikai - 40
15. Sepotong Betik - 40
16. 2 biji Pisang Emas - 100
17. Sepinggan Capati - 180
18. Sekeping Popiah Goreng - 90
19. 1 sudu makan Susu Penuh Krim - 35
20. 1 sudu makan Mentega - 75


UNTUK MEMBAKAR 100 KALORI


SENAMAN & MASA [min] di PERLUkan BAGI WANITA anggaran BERAT 50KG
1. Berkebun - 38
2. Menari - 32
3. Aerobik - 23
4. Berenang - 29
5. Berbasikal - 27
6. Badminton - 26
7. Bowling - 20
8. Tenis - 20
9. Joging - 13
10. Golf - 34


SENAMAN & MASA [min] YG PERLU BAGI LELAKI seBERAT 80KG


1. Berkebun - 23
2. Menari - 21
3. Aerobik - 15
4. Berenang - 18
5. Berbasikal � 17
6. Badminton - 15
7. Bowling - 13
8. Tenis - 13
9. Joging - 8
10. Golf - 21


Jika anda makan satay.............
jangan pula lupa timunnya,


sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen!


Apa bendanya karsinogen tu?


(Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah).


Timun pula adalah anti-karsinogen


so kena pastikan kedua-dua nye ada supaya balance ok


Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !!


Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja


TIPS DIET SELAIN MAKANAN


1. LETAK KERETA DAN JALAN KAKI
Letakkan kereta agak jauh supaya boleh berjalan kaki ke pejabat/tempat dituju.


2. KUNYAH SESUATU SEMASA MEMBUAT KEK/MANISAN
Ini akan membuatkan keinginan mamakan kek/manisan berkurangan


3. SIBUKAN DIRI DI JAMUAN
Sibukkan diri di majlis dengan berkenalan dengan semua tetamu yg hadir jadi tumpuan pada makanan yg ada akan berkurangan


4. MINTA JUS BUAH-BUAHAN YG KURANG GULA KETIKA DI JAMUAN
Sebaiknya minum air masak sebelum majlis


5. BERSENAM DI RUMAH DGN KIRAAN 10
Amalkan senaman ringan selama 10 minit 3 kali sehari


6. SIBUKKAN DIRI DI LUAR
Jangan asyik terperap dalam rumah. Lakukan aktibiti bersam keluarga atau kawan2. Lakukan riadah ringan diluar rumah.


7. KELUAR PEJABAT WAKTU MAKAN TENGAHARI
Tidak perlu membeli belah, cukup sekadar window shopping


8. JIKA MAKAN COKLAT/ AISKRIM/KENTANG GORENG
Kurangkan separuh dari kebiasaan dulu.


9. BAWA SNEK
Ketika berjalan bawalah snek yg berkhasiat. Ini akan mengurangkan nafsu untuk singgah dikedai/warung makanan.


10. DI PUSAT MEMBELI BELAH
Elakkan penggunaan lift atau eskalator. Sebaiknya gunakan tangga biasa.


11. JANGAN PILIH MAKANAN SEMASA LAPAR
Ini akan menjebakkan berlebihan pesanan dan ingin mencuba semua makanan.


12. HUBUNGAN SEKS SUAMI ISTERI
Ini boleh membantu menguruskan badan kerana ada pendapat mengatakan ia boleh mengimbangkan berat badan kerana boleh meningkatkan kadar metabolism.


13. BUAT KEK/MANISAN
Buatkan dalam quantiti yg sedikit. Sekiranya tiada pilihan [tak pandai agak bahan adunan] boleh berikan pada orang untuk mencuba rasa.


14. JANGAN MAKAN MALAM
Jangan amalkan makan malam terlalu dekat masa untuk tidur. Sekiranya ada masaalah gastrik mungkin cukup sekara minum 1 gelas susu kurang gula.


15. SEMASA DIRUMAH
Letakkan banyak buah2 diatas meja dan juga dalam peti sejuk.


Warna2 Diet


Adakan anda tau yg makan makanan warna warni bukan sekadar cantik dipandang, sedap dimakan tetapi juga berkhasiat....dan boleh mengurangkan risiko kanser....
Setiap warna mempunyai kasiat tersendiri (bukan pewarna tau...hihi.. tp,warna asli makanan tu)


KUNING /OREN
*khasiat
memelihara sistem imunisasi,penglihatan dan kesihatan jantung
*contoh
jagung,mangga,grapefruit,carrot,oranges,melon




BIRU/UNGU
*khasiat
menjaga urinary system,menguatkan memory function
*contoh
anggur,plum,blueberry&blackberry




MERAH
*khasiat
memelihara memory funchtion,dan urinary tract health
&contoh
apel merah,tomato,strawberries,red peppers(apa ni?)




PUTIH
*khasiat
menjaga jantung dan menjaga level kolestrol yg baik
*contoh
potato,bawang besar,cendawan


HIJAU
*khasiat
meningkatkan sistem penglihatan,menguatkan tulang dan gigi,menjaga sistem peranakan
*contoh
lettuce,sawi,brokoli,bayam hijau


Makan utk Kesihatan


Kembalilah kepada Pemakanan Berfitrah!
Kesihatan adalah sesuatu yang amat berharga dalam dunia masa kini yang terdedah dengan berbagai ancaman penyakit dan masalah kesihatan.
Punca utama musibah ini adalah hasil dari gaya hidup yang tidak sihat serta amalan pemakanan yang tidak bijaksana.


Gaya hidup yang lebih kepada pemuasan nafsu syahwat tanpa batasan (seks rambang) telah melahirkan penyakit Aids yang sehingga kini belum ditemui penyembuh muktamad. Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan.


Malah yang lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan. Apakah "SARS" juga turun sebagai "bala" yang disebabkan amalan pemakanan yang zalim ?


Justeru.....kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah. Amalkanlah GAYA PEMAKANAN SIHAT..


TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT


~Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.
~Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "Bismillah" dan menyudahi dengan "AlhamdulilLah".
~Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
~Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
~Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.
~Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
~Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
~Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
~Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
~Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi
~Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
~Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..


Sekiranya anda mampu mengamalkan perkara diatas, Alhamdulillah. SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT.


GAYA PEMAKANAN SIHAT


CARA ?


Amalkan makan satu sudu madu lebah pada waktu malam sebelum tidur, diikuti dengan beberapa teguk air masak .
Pada awal pagi pula (tidak kurang dari setengah jam sebelum bersarapan, amalkanlah memakan sebiji buah kurma segar.


MENGAPA MADU DAN KURMA ?


MADU LEBAH mempunyai berbagai-bagai khasiat.
Sabda Nabi s.a.w:
"Demi Allah yang aku dalam genggaman Nya, minumlah madu.
Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yang ada madu di dalamnya.
Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk keperutnya dan sejuta penyakit keluar darinya,"Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan".


Khasiat Madu Lebah Asli


Madu digunakan dalam perubatan tradisional seluruh dunia sejak zaman dahulu lagi.
~Madu sesuai dijadikan sebagai makanan tambahan kerana khasiatnya yang tinggi dan mengandungi bahan mineral serta vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan manusia.
~Madu merupakan bahan peneutral yang bertindak menyingkirkan toksik, bahan kimia, racun, kolestrol serta memecahkan lebihan lemak dalam sistem tubuh.
`Madu boleh menghilangkan kepanasan badan, batuk, selsema, mencerdaskan otak, melancarkan darah, meredakan urat saraf, melawaskan sistem pembuangan,menstabilkan sistem pernafasan, menguatkan jantung, mengelakkan kencing manis, darah tinggi dan kanser .
`Madu juga meningkatkan keupayaan tenaga batin, melancarkan sistem pencernaan, baik untuk kecantikan, menjadikan kulit lebih licin dan halus, meningkatkan daya ketahanan badan.
`Madu juga baik oleh wanita mengandung (bulan ke-6 dan ke atas) serta selepas 20 hari bersalin.


BUAH KURMA pula mengurangkan risiko diserang penyakit kronik seperti penyakit jantung dan kencing manis kerana kandungannya seperti zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah.


Khasiat Buah Kurma Segar


~Kandungan anti oksidan di dalam kurma adalah dua kali ganda berbanding kismis, aprikot kering dan blueberry.
~Kurma memberi tenaga serta-merta menerusi kandungan gulanya sebanyak 50 hingga 57 peratus glukosa. Orang berpuasa yang berbuka dengan kurma akan berasa segar dan bertenaga dan dapat beramal tanpa rasa letih atau mengantuk.
~Potasium yang diperlukan oleh tubuh badan untuk sistem saraf terkandung di dalam kurma. Potasium jika diambil berlebihan tidak memudaratkan tubuh badan, sebaliknya sangat baik untuk mengatasi masalah seperti sembelit, lemah otot, letih, stres, sengal-sengal badan dan untuk menguatkan daya ingatan.
~Sekiranya dimakan tanpa membuang kulitnya, kurma dikatakan dapat melawaskan pembuangan najis dan mencegah daripada masalah barah usus.
~Kurma juga sesuai untuk dimakan oleh wanita yang kekurangan susu badan kerana kandungan zat besi dan kalsium di dalam kurma dapat menambahkan air susu.
~Kurma turut membantu dalam tumbesaran kanak-kanak yang berperanan dalam pembentukan darah dan sumsum tulang.
~Dalam perubatan homeopati, biji kurma dikisar halus dan dijadikan serbuk seperti teh. Serbuk ini kemudian direndam dan diminum untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Kurma juga digunakan dalam kaedah perawatan sufi.


MENGAPA?


Gaya atau amalan pemakanan seharian sejak kita bangun tidur hingga masuk tidur merupakan penentu utama tahap kesihatan kita untuk hari-hari seterusnya.
Jika pengambilan setiap makanan/minuman dilakukan dengan tidak berhati-hati, risiko pengumpulan bahan-bahan pengumpulan bahan-bahan yang tidak diperlukan seperti lemak, kolestrol, kimia, toksik, racun, kafein, dadah dan lain-lain dalam sistem dalaman tubuh adalah tinggi.
Segala bahan inilah yang akan menjadi penyebab berbagai masalah kesihatan mahupun penyakit kronik seperti barah, darah tinggi, kencing manis, lemah jantung, kegemukan dan lain-lain.
Amalan makan madu lebah sebelum tidur adalah adalah satu cara terbaik untuk mengimbangi atau menangani masalah tersebut.


Bahan-bahan aktif yang terdapat dalam madu lebah akan melakukan kerja-kerja penyingkiran toksik, bahan kimia, racun, menghancurkan lemak dan kolestrol, meredakan ketegangan saraf dan memperkayakan kandungan vitamin dan zat dalam tubuh, semasa kita tidur. Pada waktu pagi, sebelum menjamah sebarang jenis makanan, daya serap semua sel dan saraf dalam tubuh berada pada tahap yang tinggi.


Keadaan ini menyebabkan kandungan vitamin, glukosa semulajadi dan zat yang terdapat dalam buah kurma dapat diserap oleh sistem tubuh secara maksima.
Ini memberi kesan yang amat besar dalam daya tahan dan tahap kesihatan seseorang yang mengamalkannya.
Dengan rutin yang tetap gaya pemakanan tersebut, insyaAllah selepas beberapa bulan selepas mengamalkannya akan berlakulah berbagai perubahan, melibatkan peningkatan kesihatan dan penyembuhan penyakit secara cepat dan berkesan.


Kesimpulannya:-
Madu Lebah amat berkesan dari segi pencegahan.
Buah Kurma amat penting bagi pertumbuhan dan peningkatan kesihatan.


Perut punca segala penyakit


Anda kerap diserang sakit perut tanpa sebab?
Atau anda sering berasa tidak selesa di bahagian perut?


Awas! Ia mungkin pentanda awal kepada penyakit lain yang merbahaya kepada anda. Seperti mana Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan." (Riwayat ad-Dailami)


Al-Ma'idah dalam bahasa Arabnya bermaksud perut (ventrikulus) dan dalam bahasa Inggerisnya disebut stomach. Merupakan salah satu dari organ-organ pencernaan. Perut juga merupakan salah satu dari tempat atau sarang penyakit.


6 punca penyebab penyakit dari perut:-


1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.


2. Terlalu berlebihan semasa makan.


3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.


Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: "Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit." (Riwayat Abu Hurairah)


4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.


5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.


Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Bersiwaklah (menggosok gigilah) kamu semua, sebab bersiwaak (menggosok gigi) itu adalah membersihkan mulut dan Allah redha kepadanya. Setiap kali Jibril datang kepadaku, ia selalu berpesan untuk bersiwak
(menggosok gigi)." (Riwayat Ibnu Majah)


6. Kebiasaan memakan ubat tanpa nasihat doktor.


Oleh itu jagalah cara pemakanan anda, dapatlah anda menghindari dari segala penyakit yang berbentuk kronik ataupun sebaliknya. Amalan yang dilakukan oleh Nabi Muhammad s. a. w iaitu berpuasa merupakan sebaik-baik pencegahan dan pengubatan.


Sabda Rasulullah s. a. w, maksudnya: "Berpuasalah kamu, nescaya kamu menjadi sihat." (Riwayat Abu Hurairah)


Tips Kesihatan


Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh Agama. Banyak cara menjaga kesihatan tubuh badan mahupun dari segi sains dan diajar oleh Al-Quran antaranya adalah spt:-


1. Bersenam @ beriadah.
2. Mengawal makanan.


Tahukah anda mengamal minum secawan air teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan anda. Isyaallah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan.(memang terbukti keberkesanan).


Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-


1. Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.
Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk setiap pagi.
Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).


3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.
Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah dengan bersujud makan darah akan mengalir keruang berkenaan.


4. Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu dikuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion (+) manakala
Dalam ikan mengandungi ion (-) jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yng terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


5. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzime banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur (enzime sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).


AMALAN DIET


1. Elakkan garam - kreatifkan dgn menukar herba / rempah ratus.
2. Jangan makan daging proses - Hot Dog, burger, bebola daging...
3. Jangan makan sayur dalam tin.
4. Elak makanan bergoreng - kulit ayam, lemak daging, makanan segera.
5. Hadkan Kafein - kopi, rokok...
6. Jauhi bahan pengawet, pewarna, perasa.
7. Awas lemak tersembunyi - santan dlm kari, nasi lemak, rot canai...


4 Perkara yang Perlu Anda Tahu Kenapa Anda GEMUK


Bukan nak mengata. Tapi itulah kenyataannya.
Diri ini sendiri pun makin hari makin berisi.
Kalo xjaga pemakanan mmgla badan akn naik.




Sy suka mcari info kat internet berkaitan pemakanan, ksihatan dll.
Tiba2 dpt info ni, mestila nk share ckit ttg perkara yang perlu kita tahu kenapa kita menjadi gemuk.


1.Makan melebihi keperluan Tubuh


Makan berlebihan atau tidak mengamalkan pemakanan yang sihat antara punca berat badan bertambah. Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, anda seharusnya menghindari makanan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi,bersantan dan berminyak.


2.Kurang Menggunakan Tenaga


Pekerjaan yang dilakukan hari-hari akan mempengaruhi gaya hidup seseorang.
Kurang melakukan aktiviti fizikal akan menyebabkan proses pembakaran kalori terganggu. Umumnya kandungan kalori yang berlebihan yang tidak diimbangi dengan aktiviti fizikal akan menyebabkan tubuh menjadi berisi dan gemuk.


3.Faktor Keturunan


Faktor keturunan juga mempengaruhi rupa bentuk badan seseorang.
Penyelidikan yang dibuat di Amerika Syarikat membuktikan bahawa anak-anak dari keturunan ibu bapa yang bertubuh normal mempunyai 10% peluang menjadi gemuk.
Peluang itu akan bertambah menjadi 40-50% jika salah seorang daripada ibu bapa mengalami masalah berat badan. Dan akan meningkat menjadi 70-80% jika kedua-duanya menghidap obesiti.


4.Metabolisme yang rendah


Kadar metabolisme yang rendah akan mengakibatkan tenaga yang masuk ke dalam tubuh lambat menjadi glikogen menyebabkab menjadi lemak.Mereka yang mengalami masalah obesiti mempunyai metabolisme yang rendah kerana mereka tidak bersenam atau mengamalkan diet yang seimbang. Ini sekali gus mendedahkan mereka untuk mengalami masalah obesiti yang lebih serius.


Tips nak kuruskan badan? Bersukan n makan mkann yg sihatla...


Info Pemakanan
APA ITU KALORI


Kalori merupakan satu unit tenaga dan kita boleh mengaitkan kalori dengan makanan tetapi ia juga berkait dengan apa saja yang mengandungi tenaga, misalnya 4 liter petrol mengandungi kira-kira 31,000,000 kalori.


Secara spesifik, kalori merupakan kandungan tenaga atau haba yang diperlukan untuk meningkatkan suhu satu gram air sebanyak satu darjah celcius(C).


Ramai orang berfikir kalori hanya berkaitan dengan makanan misalnya satu tin minuman berkarbonat mengandungi 200 kalori, sebenarnya kalori dalam makanan adalah kilokalori (1000 kalori = 1 kilokalori).


Satu kalori dalam makanan mengandungi 4184 J. Oleh itu satu tin minuman berkarbonat mengandungi 200 kalori makanan atau 200,000 kalori atau 200 kilo kalori.


Ini juga sama semasa bersenam dimana jadual kecergasan mengatakan anda membakar 100 cal setiap kilometer berjalan bermakna 100 kcal.


Terdapat 3 kelas makanan utama dalam makanan kita. Mereka ialah karbohidrat, lemak dan protein. Ketiga-tiganya mempunyai “nilai kalori”(kandungan tenaga) tertentu seperti jadual berikut.


KELAS MAKANAN NILAI KALORI (kcal)


SUMBER
Karbohidrat 4 nasi
Lemak 9 minyak masak
protein 4 ikan dan daging


Setiap individu memerlukan kalori yang berbeza. Ini bergantung kepada jantina, saiz badan, umur, aktiviti dan iklim.
~Golongan lelaki memerlukan lebih kalori kerana mereka lebih aktif.
~Saiz badan yang besar juga memerlukan kalori yang tinggi kerana ia mengandungi sel yang lebih banyak.
~Golongan kanak-kanak dan remaja yang sedang tumbuh pesat juga memerlukan lebih kalori kerana metabolisme (keperluan tenaga asas) mereka tinggi.
~Pekerja atau ahli sukan memerlukan kalori tinggi untuk menampung aktiviti yang cergas.
Jika kita tinggal di tempat yang sejuk, kita juga memerlukan kalori yang lebih. Ini perlu untuk menggantikan haba yang hilang.


Apabila seseorang mengambil kalori yang tinggi atau terlampau rendah, maka berlakulah masalah kesihatan. Jadual berikut menyenaraikan beberapa contoh masalah kesihatan itu.


MASALAH KESIHATAN PUNCA GEJALA CARA MENCEGAH CARA MERAWAT


~Malnutrisi - Kekurangan kalori, Sangat kurus dan tidak bertenaga
(Makan makanan seimbang dan mencukupi Memberi zat tambahan)
~Anoreksia - Tabiat tidak mahu makan kerana ingin menguruskan badan, Terlalu kurus (Pendidikan Kaunseling)
~Kegendutan - Pengambilan kalori berlebihan, Kelihatan terlalu gemuk, pengumpulan lemak di bawah kulit.
(Mengawal pengambilan makanan, Bersenam atau mengambil ubat dari doktor)
~Penyakit Jantung dan Tekanan Darah Tinggi - Makan makanan berlemak berlebihan, Serangan penyakit jantung dan cepat letih apabila melakukan aktiviti fizikal (Mengurangkan makanan berlemak, Pembedahan dan pengambilan ubat)


Orang dewasa perlu menentukan pengambilan dan penggunaan tenaga yang seimbang untuk mengawal dan menetapkan berat badan. Sekiranya kita mengambil lebih kalori dari yang diperlukan, badan akan menyimpan lebihan kalori tersebut sebagai lemak di dalam hati dan di bawah kulit serta dalam bentuk glikogen di otot-otot.


Lemak simpanan ini akan digunakan jika lapar berlaku untuk memberi tenaga. Bagi setiap 3,500 kalori yang disimpan, berat badan akan naik lebih kurang 1 lb(450 gram). Oleh yang demikian, sekiranya seseorang itu mengguna lebih tenaga dari yang dibekal, berat badan boleh dikurangkan. Walau bagaimana pun, bilangan kalori yang perlu bagi mengekalkan berat badan bergantung kepada umur, saiz, cara hidup (terutama senaman dll), komposisi badan dan keturunan.


2 PERKARA PENTING SEBELUM MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK BERDIET


1. Berfikiran positif
* Apa sahaja yang diperkatakan tentang diri seseorang secara berulang kali mampu mempengaruhi pemikiran serta hati dan perasaan seseorang.
* Tonjolkan kebolehan yang kita ada.


2. Tidak perlu Sengsara
* Kebanyakan orang salah anggap dengan berdiet. Ramai yang menganggap bahawa berdiet adaalh dengan makan dengan sedikit.
* Diet dengan cara ini memang mampu menurunkan berat tetapi lama-kelamaan ia akan naik semula kerana makan dengan jumlah sedikti akan membuat anda berasa lapar dan akan mendorong anda makan dengan lebih banyak.
* Selain itu makan dengan sedikit boleh menurunkan kadar metabolisme seseorang dan ini boleh menyebabkan pembakaran kalori yang perlahan.


KAWAL KALORI, ELAK GEMUK


SELEPAS berakhirnya puasa yang menjadi peluang terbaik mendapatkan berat badan sesuai, kehadiran Aidilfitri turut disulami keluhan ramai yang mengalami peningkatan semula berat badan.


Jangan salahkan pengambilan makanan berkalori, tetapi bagaimana anda mengawal kalori yang merujuk unit tenaga. Apabila sejenis makanan itu mengandungi 100 kalori, ia sebenarnya menggambarkan berapa banyak tenaga yang boleh diperoleh tubuh apabila menikmati makanan itu.


Hakikatnya, tubuh memerlukan kalori. Namun pengambilan terlalu banyak kalori tetapi tidak membakarnya menerusi aktiviti fizikal, hanya menyumbang kepada pertambahan berat badan.
Jika anda mengambil terlalu banyak makanan berkalori yang tidak sepadan dengan keperluan tubuh, ia akan bertukar menjadi lemak. Seperti yang diketahui lemak berlebihan memudaratkan kesihatan.


Tubuh memerlukan kalori untuk berfungsi - mengekalkan retak jantung, mengepam darah dan menyempurnakan sistem pernafasan.


Begitupun, setiap individu itu unik. Justeru, setiap orang memiliki keupayaan membakar kalori yang berbeza. Namun, sesuatu yang pasti kalori tidak banyak terbakar ketika anda menonton televisyen atau bermain permainan video. Menonton televisyen hanya membakar satu kalori untuk satu minit, jumlah sama yang boleh anda peroleh jika tidur.


Bagi sesetengah orang, mereka tidak peduli dengan berapa banyak kalori yang diambil. Pada mereka, mengira kalori dalam pemakanan sesuatu yang meremehkan. Namun, tidak kiralah kalori atau lemak tetapi dalam jumlah yang terlalu banyak ia mampu menjejaskan kesihatan.


Selepas genetik, pengambilan makanan juga mempengaruhi kesihatan anda. Contoh mudah, lemak boleh menyebabkan masalah jantung.


Jika anda mengetahui fakta nutrisi setiap pemakanan yang anda nikmati, ia memastikan anda memperoleh diet yang sihat. Sebagai contoh, dalam satu gram karbohidrat dan protein, masing-masing terdapat empat kalori. Manakala dalam satu gram lemak terdapat sembilan kalori.


Jadi berapa banyak kalori yang perlu anda ambil? Oleh kerana setiap individu itu unik, keperluan kalori seseorang itu juga berbeza. Namun secara umum setiap orang memerlukan 2,000 kalori setiap hari. Namun, tubuh anda mungkin memerlukan jumlah yang kurang dari itu atau mungkin lebih.


Ketinggian, berat badan, jantina dan umur selain tahap aktiviti anda menjadi asas keperluan kalori. Ada tiga faktor utama dalam mengira jumlah keperluan harian kalori anda; kadar asas metabolik, aktiviti fizikal dan kesan ‘thermic’ makanan yang dipilih (jumlah tenaga yang tubuh gunakan untuk mencerna makanan yang diambil)


Paling utama, dalam mengawal berat badan adalah melakukan aktiviti fizikal. Bersenam membantu membakar kalori.


CARA BANTUTKAN PENINGKATAN KALORI


Letih memikirkan cara menjadikan diet anda benar2 berkesan?
Persoalan bolehkah anda mengurangkan berat badan tanpa berbelanja lebih terhadap makanan tertentu, menyertai aerobic atau sanggupkah anda melaburkan wang yg banyak semata-mata untuk mengikur program diet?


Ya! Hanya dengan mengubah cara hidup anda, anda boleh mendapat tubuh idaman dgn cara yg selamat dan menjimatkan! Duane Irons dalam bukunya Bargain Beauty Secrets ada 15 cara penyelesaian yg boleh anda praktikkan.


1) Segera setkan fikiran untuk mencapai segelas air masak suam setiap kali anda teringat atau teringin untuk mmengudap snek.


2) Kosongkan almari makanan. Selain menjimatkan wang, anda juga membantu mengurangkan cubaan-cubaan untuk menyelongkar almari mencari makanan.


3) Buat sesuatu yg memberi inspirasi dan menaikkan semangat untuk menurunkan berat badan. Contohnya tampal gambar anda yg sedang memakai baju idaman seperti baju kebaya di kala usia anda 17 tahun.


4) Kerap gunakan rempah seperti halia, lada sulah, lada hitam, sos Tobasco yg nyata dapat mempercepatkan pembakaran lemak sehingga 25%. (Sumber University Kyoto, Jepun).


5) Tidur adalah merupakan aktiviti yg boleh dilakukan bagi menghindarkan anda cenderung mengunyah makanan. Kajian yg dilakukan oleh University of Chicago menyatakan paras m e t a bolisme wanita meningkat ke 40% jika mendapat tidur yg cukup.


6) Jadilah pembeli yg bijak. Sentiasa menyenaraikan apa yang ingin dibeli bagi mengelakkan belanja yg keterlaluan.


7) Tahukah anda kebanyakan model professioanl mengamalkan tip diet berpandukan ABCs iaitu dgn menjauhkan alkohol, bread (roti putih) dan complex carbohidrat (kabohidrat kompleks)


8) Lawan nafsu makan di waktu malam. Terdapat kajian menyakatan kebanyakan kita cenderung makan lebih pada waktu malam atau dalam bilik yg gelap. Cuba mempercepatkan waktu makan malam anda dan tidur awal bagi mengelakkan anda dari dimakan.


9) Jangan sesekali lupa mengambil sarapan. Sarapan turut membantu meningkatkan metabolisme dan memberi tubuh anda tenaga setelah menahan lapar pada malam hari. Sekurang-kurangnya anda tidak makan yg keterlaluan pd waktu tengahari.


10) Pilihlah snek yg betul seperti biskut jagung tanpa gula ketika anda terasa anda teringin mengunyah makanan.


11) Sentiasa mendengar muzik yg memberikan ketenangan pada jiwa anda. Terdapat kajian menyatakan bahawa muzik yg menenangkan jiwa mengurangkan mood untuk makan berlebihan.


12) Kajian yg dijalankan oleh University of Switzerland menyatakan minuman teh hijau dapat membantu mempercepatkan pembakaran kalori. Dianjurkan 3 cawan sehari.


13) Perhatikan apa yg anda makan. Ketepikan semua jenis makanan tatkala anda menonton TV atau membuat actvt santai yg lain.


14) Peruntukkan 20 minit berjalan di luar rumah mengambil angin petang. Sekurang-kurangnya ia akan membantutkan keinginan anda mencai sumber makanan. Tapi ingat jgn berjalan di kompleks membeli belah, kerana di situ terdapat banyak kedai makan yg menduga 'puasa' anda.


15) Bila anda ke kompleks membeli belah, pesanlah salad, yogurt atau air kacang soya yg membuatkan anda berasa kenyang.


KALORI SEIMBANG ANTARA PENENTU BERAT BADAN


Mengikut kepercayaan, mereka yang kurus memiliki metabolisma yang tinggi. Manakala mereka yang gemuk memiliki metabolisma rendah. Sebenarnya itu tidak benar seratus peratus. Metabolisma saja tidak menentukan berat badan anda. Berat badan bergantung pada keseimbangan kalori yang diambil dengan kalori yang dibakar.


Jika anda mengambil kalori lebih dari jumlah yang diperlukan tubuh, berat badan akan bertambah. Tetapi jika anda mengambil kurang daripada jumlah diperlukan, berat badan berkurangan. Metabolisma sebenarnya adalah enjin yang membakar kalori dan bertindak seakan penimbang yang menyeimbangkan keperluan tenaga anda. Dengan kata mudah, metabolisma adalah proses tubuh menukar makanan kepada tenaga. Ketika proses biokimikal ini, kalori dari karbohidrat, lemak dan protein bergabung dengan oksigen untuk membebaskan tenaga yang diperlukan bagi tubuh berfungsi.


Pertambahan berat badan pula, selalunya disebabkan ketidakseimbangan tenaga dan pengambilan kalori lebih dari keperluan. Bagi mengurangkan berat badan, anda perlu mencipta tenaga defisit dengan memakan makanan kurang kalori, memperbanyakkan senaman atau aktiviti fizikal atau kedua-duanya sekali.


FAKTOR MEMPENGARUHI KEPERLUAN KALORI ANDA


Saiz tubuh dan komposisinya
Untuk berfungsi secara betul, tubuh bersaiz besar memerlukan lebih tenaga (lebih kalori) berbanding mereka yang bersaiz kecil. Selain itu otot membakar lebih banyak kalori berbanding lemak. Jadi, semakin banyak otot yang anda miliki semakin tinggi kadar asas metabolik.
Usia
Semakin tua, jumlah otot semakin berkurangan dan lemak membentuk sebahagian daripada berat badan. Metabolisma juga perlahan secara semula jadi seiring usia. Ia mengurangkan keperluan kalori anda.
Jantina
Lelaki selalunya tidak banyak mempunyai lemak berbanding wanita. Mereka juga lebih banyak otot dibandingkan wanita seusia dan sama beratnya. Disebabkan itu lelaki memiliki lebih tinggi kadar asas metabolik dan membakar lebih banyak kalori berbanding wanita.


TIPS KURANGKAN KALORI


Kemampuan anda untuk mengubah asas metabolisma adalah terhad. Bagaimanapun dengan kekerapan bersenam dan melakukan aktiviti membina tisu otot, ia akan membakar lebih banyak kalori.


Senaman aerobik yang kerap seperti berjalan untuk 30 minit setiap hari adalah cara terbaik membakar kalori.


Latihan seperti mengangkat berat juga penting kerana membantu mengurangkan kehilangan otot disebabkan penuaan. Ini kerana tisu otot membakar lebih banyak kalori, jisim otot adalah faktor utama kepada pengurangan berat badan.


Walaupun senaman aerobik bagus untuk menurunkan berat badan, tetapi apa saja pergerakan sebenarnya boleh juga membantu membakar kalori.


Setiap hari luangkan beberapa ketika untuk berjalan kaki untuk beberapa minit. Aktiviti seperti berkebun, membasuh kereta, mengemas rumah juga membantu membakar kalori dan menyumbangkan kepada penurunan berat badan.


Memilih menaiki tangga dan berjalan dari tempat letak kereta ke pejabat juga adalah cara mudah membakar kalori.


Jangan ambil makanan tambahan (supplement) untuk membantu membakar kalori. Biasanya produk yang mendakwa boleh mempercepatkan metabolisma ada kesan jangka panjang yang bahaya pada kesihatan.
Baca label setiap produk begini dengan berhati-hati dan dapatkan pendapat pakar jika anda memang mahu memilih produk sebegini..


HARUS DIINGAT !


Hanya ambil 1000 KALORI sahaja sehari !!!


Nak makan apa harini? 1000 kalori?


JOM KIRA KALORI DALAM MAKANAN..


Cara untuk anda pantau Kalori, Senaraikan apa yang anda makan hari ini !
Contohnya :-


Sarapan :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =


Petang :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =


Makan Malam :-
Makanan = Kalori
Minum = Kalori
Jumlah =
Anda boleh ubahsuai menu setiap hari, dengan melihat senarai kalori di bawah.


JUMLAH KALORI MAKANAN
KEGEMARAN RAKYAT MALAYSIA


Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori


Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori


Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


Kategori Minuman
Red Guara Cafe - 78kal
minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
minuman kotak 250g - 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
aiskrim 2 skop- 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
mentega 2 sudu teh - 75 kal
keju chedar 1 keping -58 kal


Selamat menguruskan badan....



Makan KFC Semasa Berdiet?


Makan KFC Semasa Berdiet?





















Siapa yang tak suka KFC?  Dengan ayam goreng hot and spicy, cheesy wedges memang cukup dah nak buat kita telan air liur. Memang finger lickin’ good. Lagipon KFC antara fast food yang termurah berbanding McD & Pizza Hut.
Ramai yang ‘boikot’ KFC semasa berdiet. Kononnya pengharaman terhadap KFC harus dibuat kalau nak kurus. Sebenarnya ada cara untuk makan KFC dengan cara yang lebih sihat. Untuk yang tengah berdiet jom tengok…


1. Pilih Bahagian Dada
Bahagian dada ayam adalah yang paling kurang lemak dan paling tinggi protein. Malah kalori  juga lebih rendah berbanding bahagian yang lain. Bahagian yang paling tinggi lemak dan kalori ialah Thigh. Bukan drumstick, tapi yang lebih dekat dengan bontot ayam tu.
2 - Buang kulit dan kerak tepung
Kulit dan kerak  mengandungi kandungan lemak&minyak yang sangat tinggi.Tinggi lemak tu maksudnya tinggi kalori. Seketul drumstik  goreng berserta kulit/kerak tepung mengandungi 10g lemak (179kcal) – kandungan lemak lebih kurang satu sudu besar minyak masak, manakala seketul betis ayam goreng tanpa kulit/kerak tepung mengandungi 4g lemak (92kcal). Tengok, modified sikit je ayam KFC dah boleh kurangkan 87kcal!
3 - Pilih perisa ‘spicy’, bukannya ‘original’
Kenapa kena pilih spicy tapi bukannya original? Sebabnya mudah, makanan yang berempah ni boleh meningkatkan metabolism, dan tinggi metabolism maksudnya kita boleh ‘bakar’ kalori lagi cepat compare dengan biasa, lepas tu dapat bantu mereka yang ‘terlebih berat’ untuk turun berat badan dengan pantas.
glass of water Makan KFC Semasa Berdiet?
4- Bawak air masak / mineral
Kalu ditanya Pepsi? Mirinda? 7 up? Cakap tak nak! Dahla harga mahal , minuman bergas langsung tidak menyihatkan. 1 cawan Pepsi yang  di KFC hanya mengandungi kira-kira 7 sudu teh gula berserta beberapa mol gas karbonat dan sedikit perasa. Berbaloi ke bayar RM1.80 untuk 7 sudu teh gula, padahal sekampit gula 1kg, baru RM1.60? Fikir-fikirkanlah..
cheesy wedges Makan KFC Semasa Berdiet?
5 - Elak  ’French Fries’ atau ‘Wedges’
Letak sebatang fries atau wedges di celah lipatan sehelai tisu dan picit. Cuba tengok minyak yang melekat lekat kat tisu tu. Sebatang dua adalah OKAY, tapi  mampu ke nak  makan sebatang dua je, padahal dah bayar lebih kurang RM3 untuk cheesy wedges? Senang tak payah nak add on cheesy wedges or fries. JIMAT!
6 - Lap minyak yang berlebihan
Lepas buang kulit ayam dan kerak , korang mesti perasan silaun-silau minyak kat  isi ayam tu. Lap minyak-minyak tu dengan tisu KFC bagi. Kalau tak cukup boleh mintak kat kaunter.  Korang dah boleh kurangkan  beberapa puluh kalori kalau ikut teknik lap lap minyak ni.
So, siapa cakap kalau nak kuruskan badan kita kena ‘haramkan’ KFC? Basically, tip-tip yang kat atas untuk kurangkan pengambilan kalori, terutamanya kalori dari minyak dan gula. Kalau selalu amalkan, mungkin berat boleh maintain. Cubalah!
Tapi kalau nak tambah berat, KFC  adalah 1 penyelesaian. Makan KFC hari hari confirm badan naik.


Apa yang Anda Perlu Tahu Tentang Pengurusan Berat Badan




Mengapa Pengurusan Berat Badan Penting?


Dengan pembandaran , pembangunan ekonomi dan gaya hidup dan diet yang semakin berubah, berat badan yang berlebihan dan obesiti (kegemukan) semakin meningkat di benua Asia. Ini mengakibatkan peningkatan kadar penyakit-penyakit yang berkaitan dengan berat badan berlebihan, termasuk diabetes (kencing manis) jenis 2, penyakit jantung, angin amar dan tekanan darah tinggi.

Obesiti dan berat badan berlebihan juga meningkatkan risiko kejadian sesetengah kanser, batu karang, penyakit gout, osteoartritis, kemandulan dan lain-lain penyakit.

Individu yang berlebihan berat badan dan obes juga mempunyai harga diri yang rendah dan selalu berasa muram disebabkan oleh imej badan yang tidak menarik.

Pendek kata, keadaan berat badan berlebihan mengurangkan kualiti dan keriangan hidup.

Nasihat am tidak dapat mengganti ulasan kesihatan dan rawatan secara peribadi, dan sesiapa yang menghidapi penyakit serius dinasihat untuk berjumpa ahli perubatan yang bertauliah.

5 Panduan Diet bagi Pengurusan Berat Badan
  • Nikmati banyak buah-buahan, sayuran, makanan bijirin penuh dan kekacang. Makanan sebegini mempunyai  massa banyak tetapi tenaganya kurang padat dan membantu anda berasa kenyang lebih lama. 
  • Makan dengan kadar sederhana makanan seperti daging kurang lemak, ikan, tenusu rendah lemak dan lain-lain protein. Makanan jenis protein paling berkesan untuk mengenyangkan kita. 
  • Sekali-sekala makan dengan sukatan sederhana makan makanan yang mengandungi tenaga padat. Anda mungkin berasa terkilan jika langsung tidak dapat menikmati makanan jenis ini. Jadi, rancangkan saat-saat untuk menikmati makanan ini tanpa berasa bersalah, kemudian teruskan dengan diet seimbang yang dirancang dengan baik. 
  • Pengambilan sajian makanan dan snek kerap dapat mengelakkan anda bermakan dengan keterlaluan. 
  • Sukatan makanan harus diawasi. Kajian menunjukkan sukatan makanan semakin meningkat dalam tempoh 20 tahun lepas dan mungkin menjadi punca utama pemakanan yang berlebihan. 
5 Panduan Aktiviti Fizikal bagi Pengurusan Berat Badan
  • Orang dewasa harus menetapkan 30 minit sehari, pada kebanyakan hari setiap minggu, dan kanak-kanak perlu menghabiskan sebanyak 60 minit dengan aktiviti seperti bermain secara aktif, berjalan, berlari dan bersukan setiap hari. 
  • Aktiviti seperti berjalan cepat dan menaikki tangga sebagai ganti mengguna lif memberi faedah yang sama seperti bersukan secara formal. 
  • Aktiviti fizikal harian selama 30 minit ini boleh dipecahkan kepada tempoh masa yang pendek. Contohnya 3 kali berjalan cepat atau berbasikal selama 10 minit setiap kali. 
  • Gabungan aktiviti membina kekuatan dan kardiovaskular (meningkat kadar jantung dan penafasan) adalah disarankan. 
  • Mencari jalan untuk menyertakan aktiviti fizikal dalam rutin harian anda, agar ia sentiasa dapat diamalkan walaupun menghadapi tekanan masa.
Memahami Berat Badan Sihat, Berat Badan Berlebihan, Obesiti

Indeks Massa Badan (BMI) –Piawaian global yang digunakan untuk mengelaskan berat badan sebagai normal, berat badan berkurangan atau berlebihan dan obes ialah Indeks Massa Badan, atau BMI. BMI dikira dengan membahagikan berat badan individu dalam kilogram dengan ketinggian-nya dalam m2 . Ukuran BMI antara 18.5 hingga 25 lazimnya dianggap sebagai normal; 25 hingga 30 sebagai berat badan berlebihan dan dikaitkan dengan peningkatan risiko menghidap penyakit yang berkaitan dengan berat badan, dan lebih daripada 30 dianggap sangat gemuk (paras obes) dan mempunyai risiko tinggi menghidap penyakit yang berkaitan dengan berat badan.








BMI  =           Berat Bahad        kg
             Tinggi x Tinggi    m2
Sejak kebelakangan ini, pakar-pakar telah memerhati bahawa penyakit yang berkaitan dengan berat badan biasanya didapati di kalangan setengah kumpulan etnik Asia di paras BMI yang melebihi 23. Satu kumpulan pakar daripada WHO (Badan Kesihatan Sedunia) telah mengesyorkan skala BMI yang lebih rendah bagi bangsa Asia: 18.5-23 untuk risiko yang meningkat tetapi boleh dikatakan rendah untuk menghidap penyakit yang berkaitan dengan berat badan; 23-27.5 bagi risiko yang lebih tinggi; dan 27.5 atau lebih memberi isyarat risiko yang membahayakan.

Nisbah pinggang-ke-pinggul (WHR) WHR boleh dikira dengan membahagikan lilitan pinggang dengan lilitan pinggul. WHR ialah suatu ukuran mudah untuk taksiran pembahagian lemak dalam badan. Bagi kebanyakan orang, dan mungkin terutamanya orang Asia, lemak di bahagian abdomen menyebabkan lebih banyak masalah kesihatan berbanding dengan lemak berlebihan di bahagian pinggul atau peha. WHR sebanyak 0.9 atau kurang dianggap sihat bagi kaum lelaki dan nisbah sebanyak 0.8 atau kurang dianggap sebagai petunjuk sihat bagi kaum wanita. WHR sebanyak 1.0 atau lebih menandakan peningkatan risiko bagi keadaan kurang sihat dan isyarat bahawa tindakan untuk mengurangkan lemak daripada bahagian perut adalah langkah yang bijak.
 








   Keliling pinggang       sm/in
     Keliling pinggul        sm/in

Mencapai Pengurusan Berat Badan

Jumlah tenaga (diukur dalam kilokalori atau Kkalori) yang tetap digunakan setiap hari khususnya untuk mengendalikan fungsi badan yang penting (seperti aktiviti otak, denyutan jantung, penafasan) walaupun ketika berehat. Angka ini dikenali sebagai Nilai Metabolisme Asas (BMR) dan biasanya menggunakan setengah atau lebih Kkalori yang diperlukan dalam sehari. BMR seseorang akan bertambah sedikit dengan kenaikan berat badan, tetapi ia bertambah dengan lebih banyak lagi apabila nisbah otot berbanding lemak dalam badan semakin meningkat. BMR bagi kebanyakan orang menurun dengan penambahan umur, menjadikannya lebih sukar untuk mengawal berat badan. Para penyelidik meng-anggap bahawa penurunan BMR setelah meningkat umur adalah berkaitan dengan pengurangan otot apabila kita berumur, dan bukan disebabkan oleh proses penuaan, dan oleh itu boleh dilambatkan dengan senaman yang memberi kekuatan. 
Penambahan berat badan biasanya dikaitkan dengan memakan terlalu banyak Kkalori dan gaya hidup yang kurang aktif. Untuk mengekalkan berat badan yang sihat atau untuk mencapai matlamat penyusutan berat badan, adalah penting untuk anda cuba membuat perubahan secara sederhana kepada kedua-dua belah persamaan tenaga: input tenaga (Kkalori makanan) dan output tenaga (Kkalori yang digunakan untuk BMR dan aktiviti fizikal). 
Pengambilan Berlebihan Kkalori makanan menyebabkan penambahan berat badan Penambahan berat badan biasanya berlaku secara perlahan melalui jangka masa. Pengambilan yang hanya berlebihan 100 Kilokalori sehari akan menyebabkan penambahan berat badan sebanyak 1 kg dalam setahun. Juga, dengan mengurangkan pengambilan jumlah tenaga diet sebanyak 100 Kkalori sehari, dapat menolong anda menstabilkan berat badan anda, jadi perubahan kepada diet yang diperlukan untuk mengelak penambahan berat badan mungkin sedikit sahaja. 
Kekurangan aktiviti fizikal menyebabkan penambahan berat badanKajian menunjukkan sesiapa yang menjalani aktiviti fizikal dalam tugas harian lebih berupaya mengawal berat badan mereka berbanding orang yang bergantung kepada diet sahaja. Aktiviti fizikal mengurangkan lemak di bahagian abdomen, walaupun tidak terdapat penyusutan berat badan. Aktiviti fizikal juga membantu penjagaan tisu otot yang meningkatkan BMR. Dengan hanya meningkatkan aktiviti fizikal sebanyak 100 Kkalori sehari sudah memadai untuk mengelakkan penambahan berat badan. 
Apakah cara terbaik untuk menyusutkan berat badan? – Kebanyakan kita hendak mengurangkan berat badan untuk rupa yang lebih menarik dan untuk berasa lebih lega. Fesyen terkini yang menonjol trend kurus juga memberi tekanan kepada ramai orang untuk mengurangkan berat badan mereka supaya tidak ketinggalan. 
Sebab yang terbaik untuk menyusutkan badan jika berat badan anda berlebihan atau anda obes ialah untuk kesihatan baik anda untuk jangkamasa panjang. Dan cara terbaik untuk mencapai ini ialah dengan kaedah yang berjangka panjang. 
Kesusutan berat badan yang besar tidak diperlukan untuk memberi kesan. Kajian Jantung Framingham di Universiti Boston mendapati bahawa kaum lelaki dan perempuan pertengahan umur yang menyusut berat badan sebanyak 1 kg setahun mengurangkan risiko penyakit kencing manis dengan lebih 60%. Faedah ini dapat dikekalkan, selagi kesusutan berat badan dikekalkan. Satu lagi kesimpulan kajian itu ialah pesertanya yang menyusut 0.5kg setahun selama empat tahun dan berjaya mengekalkan penyusutan itu selama empat tahun lagi, mengurangkan risiko darah tinggi sebanyak 25%.
Ini bermakna, walaupun anda fikir anda tidak mencantikkan rupa anda dengan penyusutan hanya 0.5kg atau 1 kg, kesihatan anda akan bertambah baik. Jika anda lebih berat, banyak faedah akan menyusuli jika anda mengurangkan berat badan tersebut. 
Lupakan segala gimik penyusutan berat badan yang cepat atau diet. Kajian demi kajian membuktikan bahawa penyusutan berat badan yang berpanjangan adalah lebih menyihatkan dan dikekalkan dalam masa panjang berbanding dengan diet cepat-kurus. Melainkan dalam keadaan tertentu, doktor menasihati sesiapa yang mempunyai berat badan berlebihan atau obes untuk menyusutkan 0.5-1 kg dalam seminggu, dan tidak sama sekali melebihi 1.5 kg seminggu. Apa yang penting ialah untuk mengurangkan berat buat selama-lamanya dan bukan mengurang dan kemudian berat badan menambah pula dengan cepat selepas itu.
Kanak-kanak dan Remaja
Keadaan berat badan berlebihan dalam kanak-kanak dan remaja boleh membawa akibat kesihatan serius yang sama seperti keadaan berat badan berlebihan dalam dewasa. Kajian jelas menunjukkan kanak-kanak dan remaja yang mempunyai berat badan berlebihan dan gemuk akan mengekalkan keadaan itu sehingga dewasa, oleh itu pengurusan berat badan aktif di peringkat kanak-kanak sangatlah penting. 
Kebanyakan punca peningkatan berat badan telah bersebati di peringkat kanak-kanak. Kanak-kanak yang dibesarkan dengan makanan yang tinggi kandungan tenaga dan rendah gentian (serat) makanan dan zat-zat galian, kurang berminat dalam aktiviti fizikal akan membawa tabiat ini hingga ia dewasa. 
Pendekatan yang melibatkan seluruh keluarga adalah cara yang paling berkesan untuk membantu kanak-kanak/remaja mengekalkan berat badan yang sihat. Mencari gaya hidup yang merangkumi aktiviti fizikal yang kerap, diet yang enak lagi tidak berapa padat tenaga; dan sesuai untuk seisi keluarga boleh dibuat secara berperingkat, dengan penekanan terhadap keseronokan dan penyertaan semua ahli.



7 Tip Hilangkan Berat Tanpa Peluh, Tanpa Tahan Lapar!

Tip-tip pengawalan diet dan pengurusan berat badan. Hebat dan luar biasa. Menguruskan badan tanpa mengeluarkan banyak peluh, tanpa perlu untuk menahan lapar. Bagaimana? Teruskan membaca!
Untuk kurus, memerlukan dua perkara:
membakar kalori melalui sukan dan memotong mereka melalui pilihan makanan cerdas dan kawalan hidangan. Dalam teori, anda boleh membuat defisit kalori dengan menghabiskan berjam-jam di gym, tapi itu tidak realistik atau menyenangkan. Dan siapa yang ingin hidup pada daun salad? Sebaliknya, cubalah tujuh langkah sehari-hari untuk menjatuhkan pound mudah.
1. Gelisah
James Levine, MD, dari Mayo Clinic di Rochester, MN, telah menghabiskan satu dekad mempelajari gerakan sehari-hari, atau neat (thermogenesis aktiviti nonexercise), berperanan dalam metabolisme. Penemuannya: 
Orang yang mengetukkan kaki mereka, lebih memilih berdiri untuk duduk, dan umumnya bergerak di sekitar banyak membakar sehingga 350 kalori lebih sehari daripada mereka yang duduk diam. Yang menambah sampai hampir £ 37 setahun!
2. kekalkan makanan paling bawah 400 kalori
Pelbagai kajian mengesyorkan jarak keluar makan anda secara rutin dan menjaga mereka semua tentang saiz yang sama. Makan makanan secara teratur telah dikaitkan dengan pembakaran kalori lebih besar selepas makan, respon yang lebih baik terhadap insulin, dan kadar kolesterol darah puasa. Ketika anda makan makanan biasa sepanjang hari, anda cenderung menjadi lapar dan makan terlalu banyak.
3. take off pengendalian diri cruise
Meningkatkan intensitas tugas sehari-hari anda, dari debu untuk berjalan anjing, mengesyorkan Douglas Brooks, seorang ahli fisiologi latihan dan pelatih peribadi di California Utara. "Nyalakan muzik, tambah di beberapa letupan kuat, dan menikmati gerakan ini," katanya.
4. minum 8 gelas air per hari
Air bukan hanya pemuas rasa haus - ia dapat mempercepat metabolisme tubuh. Para penyelidik di Jerman mendapati bahawa minum dua 8 gelas air sejuk meningkatkan kadar metabolisme subjek mereka dengan 30%, dan kesannya berlangsung selama 90 minit. Sepertiga dari dorongan itu datang dari usaha tubuh untuk menghangatkan air, tapi sisanya kerana pekerjaan tubuh lakukan untuk menyerapnya.
"ketika minum air, tidak ada kalori yang diambil tetapi kalori yang digunakan, tidak seperti minum soda pada bila-bila, di mana kalori tambahan tertelan dan mungkin disimpan," jelas peneliti memimpin, michael boschmann, md, perubatan universiti berlin.
Peningkatan pengambilan air sampai lapan gelas pada hari dapat membantu anda menurunkan sekitar 8 pound dalam setahun, ia mengatakan, jadi cubalah minum segelas sebelum makan dan makanan ringan dan sebelum mengambil minuman manis atau jus.
5. langkah it up-dan down
Panjat tangga adalah penguat kaki besar, kerana anda mengangkat berat badan anda melawan graviti. Selain mengambil tangga di setiap kesempatan, cubalah naik turun di tepi jalan apabila anda sedang menunggu bas atau mengisi tangki petrol anda, kata Brooks.
6. pemanfaatan sebagai grosir tas dumbbells
Membiarkan orang lain beban belanjaan anda atau membawa koper anda adalah sebuah peluang yang terlewatkan untuk menguatkan dan pembakaran kalori, kata pelatih bersertifikat Rothenberg Beth, yang mengajar kelas untuk profesional kecergasan di UCLA. "Membawa belanjaan anda, seimbang dengan beg di tangan masing-masing, bahkan jika anda perlu membuat beberapa perjalanan," katanya. "Dan pack dua koper yang lebih kecil daripada satu yang besar, sehingga anda dapat membawa mereka sendiri."
7. makan 4 g serat pada setiap meal
Diet tinggi serat boleh menurunkan asupan kalori anda tanpa membuat anda merasa kekurangan. Dalam sebuah kajian Universiti Tufts, wanita yang mengambil 13 g serat atau kurang pada hari, lima kali lebih mungkin untuk kelebihan berat badan sebagai orang-orang yang makan lebih banyak serat.
para ahli melihat sejumlah mekanisme di mana serat meningkatkan penurunan berat badan: ini boleh melambatkan makan kerana memerlukan lebih mengunyah, kelajuan perjalanan makanan melalui saluran pencernaan, dan meningkatkan hormon kenyang.
Untuk mendapatkan 25 g serat pada hari, pastikan anda makan enam makanan atau snack, yang masing-masing mengandung sekitar 4 g serat.Untuk ke-pergi snack, membeli buah, melainkan handier dari sayuran, jadi cara mudah untuk Facebook asupan serat anda. Satu epal besar baru saja sebagai banyak serat (5 g) seperti secangkir brokoli mentah.

OAT




Krunch your way to a healthier start.

It’s rude to eat with your mouth open. But it can be loud and fun with Munchy’s Oat Krunch! Part of the Krunch range, our Oat Krunch is made from the natural goodness of oats for the health-conscious, combining the best of both worlds – tastiness and wholesomeness – into every Oat Krunch cracker. It’s simply irresistible to eat this healthy snack with your mouth closed. Now, it’s OK to Krunch anytime and to give your jaws that much-needed workout with Munchy’s Oat Krunch!

Oat Krunch is available in :-
Pack Size : 180grams, 500grams
Flavours : Dark Chocolate, Strawberry & Blackcurrant, Chunky Organic Hazelnut

Jalan2 Folow Mollow